Ροδιές

Ροδιά 


Τα άσπορα ρόδια είναι κόκκινα εξωτερικά, μεγάλα σε μέγεθος πολύ γλυκά. Εσωτερικά ο καρπός είναι μεγάλος και χωρίς σπόρους, πολύ γλυκά  και χυμώδεις. Ο εξωτερικός φλοιός είναι ελαστικός και δεν σκάει εύκολα. Εύκολη καλλιέργεια χωρίς μεγάλες δαπάνες και εμπορεύσιμος καρπός.

Η ροδιά είναι φυτό του γένους Punica και είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Κατάγεται από την Περσία και καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της αλλά και για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Το δέντρο φτάνει σε ύψους 2-5 μέτρα, είναι μερικώς ακανθωτό και δεν αντέχει σε πολύ μεγάλο κρύο. Ο καρπός της είναι το ρόδι και ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του. Οι καρποί της ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές.

Η ροδιά είναι δέντρο ανθεκτικό που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα (εκτός από μελίγκρα). Το σκάσιμο του καρπού (φλοιού) της παρατηρείται όταν φυτεύεται σε τόπους που δεν ποτίζονται τα δέντρα ή όταν ύστερα από μεγάλη ξηρασία, ακολουθήσει βροχή ή και δυνατό πότισμα.

Το δέντρο ανθίζει και καρποφορεί από το τέταρτο χρόνο της ηλικίας του, φτάνει σε μέγιστη παραγωγή το 7-8ο έτος και ζει έως 30 χρόνια. Τέλος η Ροδιά αντέχει ακόμη και στο πότισμα με υφάλμυρο νερό ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά για να μην έχουμε σκασίματα. 

Επικοινωνήστε μαζί μας